Αιτία είναι το σημείο από το οποίο εκπηγάζει ενέργεια προς κάτι άλλο. Η άσκηση ελέγχου είναι επίσης ένας άλλος παράγοντας στον ορισμό της αιτίας.
Για παράδειγμα: Η ηλεκτρική λάμπα εκπηγάζει ενέργεια στο δωμάτιο και επομένως είναι η αιτία για το φωτισμό του δωματίου. Βεβαίως, ο άνθρωπος που τοποθέτησε εκεί τη λάμπα είναι η πραγματική αιτία στο όλο θέμα του φωτισμού του δωματίου.
Άλλο παράδειγμα: Ο λοχίας στο στρατό. Αυτός λειτουργεί ως αιτία πάνω στους στρατιώτες του λόχου του.
Η αιτία έχει πολλές κλιμακώσεις.
Ένα άτομο μπορεί να λειτουργεί ως αιτία σε μια οικογένεια ή σε ένα ολόκληρο έθνος. Πρόκειται για δύο πολύ διαφορετικά επίπεδα αιτιότητας.
Ο μηχανικός που γνωρίζει λίγα πράγματα για τις μηχανές πολύ λίγο μπορεί να λειτουργεί ως αιτία πάνω σε αυτές.
Ο μηχανικός που είναι κορυφή στον τομέα του μπορεί να λειτουργεί όντας πολύ ισχυρή αιτία πάνω στις μηχανές.
Πιάνετε λοιπόν την ιδέα.
Το αποτέλεσμα είναι το ακριβώς αντίθετο της αιτίας.
Όταν σκέφτομαι την έννοια αποτέλεσμα, στο μυαλό μου μου έρχεται μια γλάστρα με λουλούδια. Η γλάστρα περιμένει εκεί παθητικά να την ποτίσουν και να της ρίξουν λίπασμα. Εάν κανείς δεν πάει εκεί να ρίξει νερό, τα λουλούδια πεθαίνουν. Εάν κάποιος αποφασίσει να βγάλει τα λουλούδια από τη γλάστρα ή να τα κόψει, τα λουλούδια απλώς στέκουν εκεί και το αποδέχονται.
Μπορούμε να απεικονίσουμε την έννοια της αιτίας και του αποτελέσματος σε μια γραμμική παράσταση όπως αυτή που δίνεται παρακάτω.
Στο ένα άκρο έχουμε ένα βότσαλο που ο καθένας μπορεί να κλοτσήσει και στο άλλο άκρο έχουμε έναν ημίθεο.
Η γνώση, η ικανότητα και η θέληση να τα χρησιμοποιήσεις αυτά, κάνουν κάποιον να λειτουργεί πιο πολύ ως αιτία.Ισχύει και το εξής: Όταν αποδίδεις σε κάποιον άλλο την αιτία και λες: «Είναι κακός, είναι δυνατός, αυτός φταίει», τότε αυτόματα κάνεις εσύ τον εαυτό σου αποτέλεσμα. Όταν ο άλλος σε πατάει με την μπότα, το σωστό δεν είναι να πεις: «Εσύ φταις που έγινα έτσι», το σωστό είναι να πεις: «Διάολε, τι λάθη κάνω εγώ και είμαι έτσι;».
Ο μόνος τρόπος για να τα καταφέρεις στη ζωή είναι να είσαι συνεχώς αιτία.
Ο σκοπός της Ανοδικής Πορείας είναι να κάνει εσένα, το Στέλεχος, να λειτουργείς όλο και πιο πολύ ως αιτία. Αυτό εφόσον εσύ το θέλεις να λειτουργείς ως αιτία.Εάν θέλεις να λειτουργείς όλο και πιο πολύ ως αιτία στη ζωή και στην επιχείρησή σου, εμείς είμαστε εδώ για σένα και την εταιρεία σου.Αποτελεί σκοπό για μας να σε βοηθήσουμε να είσαι πιο πολύ αιτία στην επιχείρησή σου και, συνακόλουθα, στη ζωή σου και στους άλλους γύρω σου.Αυτό που προσφέρουμε είναι ζωτικό για σένα, για την οικογένειά σου, την επιχείρησή σου και τη χώρα μας γενικότερα.Μάθε να λειτουργείς όλο και πιο πολύ ως αιτία. Το επόμενό σου μάθημα ή σεμινάριο σε περιμένει.του Δρα Αλέξανδρου Αλέμη, Προέδρου της Ανοδικής Πορείας
Επιμέλεια: Άννα Σταυροπούλου