ΑΓΑΠΗΤΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ Τσίπρα και Υπουργέ Οικονομικών Βαρουφάκη:

Μπορεί να έχετε κερδίσει μια τετράμηνη αναστολή από τους δανειστές σας, αλλά η κατάστασή σας είναι απελπιστική, κι αυτό το γνωρίζουν όλοι, και ειδικότερα οι διευθύνοντες το ταμείο της Ευρώπης, οι Γερμανοί. Όπως μόλις μάθατε με οδυνηρό τρόπο, η ικανότητά σας να εκβιάσετε τους δανειστές σας έχει πλέον μειωθεί δραματικά σε σχέση με αυτό που ήταν κάποτε. Οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες και άλλοι ακόμα είχαν άφθονο χρόνο στη διάθεσή τους ώστε να προετοιμαστούν για το χειρότερο σενάριο: την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Οι ίδιοι οι πολίτες σας δεν πιστεύουν σε εσάς, όπως αποδεικνύεται από τις τεραστίων διαστάσεων αναλήψεις μετρητών από τις ελληνικές τράπεζες και από την εξαγωγή κεφαλαίων από την Ελλάδα προς υποτιθέμενους ασφαλέστερους παράδεισους.

Έχετε ένα σοβαρό επιχείρημα σε ό,τι αφορά τη διαφωνία σας για την αύξηση του ήδη τρομακτικού ΦΠΑ στο 23% που έχει η Ελλάδα (μια μορφή εθνικού φόρου πωλήσεων). Και έχετε δίκιο όταν λέτε πως το υπάρχον πρόγραμμα δεν δουλεύει. Όμως οι ιδέες σας –υψηλότερη φορολογία στους «πλούσιους», περισσότεροι γραφειοκράτες στο κράτος, σχεδόν καθόλου ιδιωτικοποίηση, υψηλότεροι ελάχιστοι μισθοί– είναι χειρότερες.

Εάν σοβαρολογείτε ότι σκοπεύετε να σώσετε τη χώρα σας και να γλιτώσετε το λαό της από μια πιο τρομερή οικονομική καταστροφή, υπάρχουν βασικά βήματα που θα πρέπει να κάνετε τα οποία θα προήγαγαν άμεσα την οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα σας έδιναν παράλληλα και την πολύτιμη πολιτική ευκαιρία να πείτε στην τρόικα –στο ΔΝΤ, στην ΕΚΤ και στην ΕΕ (δηλαδή στους Γερμανούς)– πού να «κατέβουν από το τρένο».

Στο κάτω κάτω, δεν υπάρχει λόγος να μην μπορεί να αναπτυχθεί η οικονομία της Ελλάδας. Ρίξτε μια ματιά στις γειτονικές Βουλγαρία, Αλβανία και –γιατί όχι;– στα Σκόπια. Από προβλήματα έχουν άφθονα, αλλά οι επιδόσεις τους είναι αστρικές σε σύγκριση με τις δικές σας. Οι οικονομίες τους έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ η δική σας έχει βιώσει μια τρομακτική συρρίκνωση. Θα πρέπει η Ελλάδα να είναι παντοτινά ο φτωχός συγγενής στην Ευρώπη όταν μιλάμε για οικονομική ανάπτυξη; Όχι.

Να λοιπόν με ποιον τρόπο μπορείτε να πετάξετε για τα καλά το κυπελλάκι του ζητιάνου.

  • Φόροι: Η Βουλγαρία και τα Σκόπια έχουν υιοθετήσει και οι δύο ένα σύστημα σταθερού φόρου της τάξης του 10% στα ιδιωτικά εισοδήματα. Υιοθετήστε και για την Ελλάδα έναν πάγιο φόρο 10%. Μετά κάντε κάτι ακόμα καλύτερο και περιορίστε το ποσοστό φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 10%. Και, μια και φροντίζετε ήδη το θέμα των φόρων, ρίξτε και το ΦΠΑ σας στο 15%, πράγμα που θα δείξει και την αφοσίωσή σας στους καταπιεσμένους. Όσο για τον γελοιωδώς υψηλό φόρο μισθοδοσίας του 45%, ρίξτε τον κι αυτόν στο 10%.

Φυσικά, η τρόικα και όλοι οι άλλοι θα ουρλιάξουν πως δεν σας παίρνει να κάνετε τέτοιο πράγμα. Η απάντησή σας πρέπει να είναι πως αυτό που δεν σας παίρνει είναι να μην το κάνετε. Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι ενδημικό φαινόμενο. Το φρικτό σας φορολογικό σύστημα είναι ένας λόγος για τον οποίο η Ελλάδα έχει εκτεταμένη «μαύρη» οικονομία. Για να εκνευρίσετε τους Γερμανούς, μνημονεύστε το παράδειγμα της Ρωσίας. Όταν ανέλαβε ο Πούτιν το 2000, το φορολογικό σύστημα της Ρωσίας ήταν ακόμα πιο πολύπλοκο και διεφθαρμένο κι από αυτό της Ελλάδας. Ο Πούτιν το ξήλωσε εκ θεμελίων, καθιερώνοντας έναν πάγιο φόρο 13% για τα ιδιωτικά εισοδήματα και περικόπτοντας άλλα ποσοστά φόρων. Τα έσοδα από φόρους εκτοξεύτηκαν αμέσως λόγω της ευκολίας επιβολής και της μεγαλύτερης οικονομικής ανάπτυξης. (Κακά τα ψέματα, αυτό ήταν μια κορυφαία στιγμή της πολιτικής δεινότητας του Ρώσου ισόβιου προέδρου.)

Οι φόροι αποτελούν μια αξία και ένα φορτίο. Όταν αυξάνεις την αξία σε καλά πράγματα όπως είναι η παραγωγική εργασία, η επιτυχία και η ανάληψη ρίσκου, τότε το φορτίο γίνεται βαρύτερο και θα έχεις όλο και λιγότερα από αυτά τα πράγματα.

Οι κυβερνήσεις δεν δημιουργούν πόρους – οι άνθρωποι είναι αυτοί που τους δημιουργούν.

  • Ιδιωτικοποίηση: Εδώ υπάρχει μια εύκολη πηγή για σημαντικά ποσά σε μετρητά που θα ελάφρυναν σε τεράστιο βαθμό την πίεση στον προϋπολογισμό σας. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έσερναν τα πόδια τους και έχουν υπάρξει ακόμη και απρόθυμες να ολοκληρώσουν μια απογραφή πάνω στο τι πραγματικά κατέχει η κυβέρνηση και πόσοι άνθρωποι δουλεύουν γι’ αυτές τις οντότητες. Αυτό είναι κάτι το εξαιρετικά ανεύθυνο. Και η κυβέρνησή σας έχει κλιμακώσει δραστικά προς το χειρότερο αυτό που οι προκάτοχοί της πήγαιναν με απροθυμία να κάνουν.

Το 2011 παρακολούθησα μια διάσκεψη στην Αθήνα, σκοπός της οποίας ήταν να συζητηθεί το μέλλον της οικονομίας της Ελλάδας. Μεταξύ εκείνων που την παρακολουθούσαν ήταν και αξιωματούχοι από την Πολωνία οι οποίοι είχαν κάνει πολυάριθμες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και εταιρειών του δημοσίου που είχαν αποφέρει συνολικά δισεκατομμύρια ευρώ. Οι αξιωματούχοι αυτοί είδαν με αγανάκτηση ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δεν θέλησε καν να συναντηθεί μαζί τους για να μιλήσουν για τα μαθήματα που η Πολωνία είχε πάρει σε σχέση με το σωστό τρόπο να ιδιωτικοποιείς. Δικαίως οι δανειστές σας μπορούν να ισχυρίζονται πως το να συνεχίζουν να σας δίνουν χρήματα τη στιγμή που αρνείστε να ακολουθήσετε σθεναρά μια τόσο φανερή σειρά μεταρρυθμίσεων είναι γελοίο.

  • -Σταματήστε να απορρίπτετε Έλληνες του εξωτερικού ή εκείνους με ελληνική καταγωγή που θέλουν να βοηθήσουν επενδύοντας στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να καλωσορίζει τέτοιους επενδυτές με ανοιχτές αγκάλες κι όχι να τους αντιμετωπίζει με καχυποψία. Επίσης, θα πρέπει να παρακινείτε τους πολίτες σας να μην τους αντιμετωπίζουν ως ανεπιθύμητους παρείσακτους. Σε ένα βιβλίο που συνέγραψα από κοινού με την Elizabeth Ames, με τίτλο Χρήμα: Πώς η καταστροφή του δολαρίου απειλεί την παγκόσμια οικονομία – και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό, διηγούμαστε την εξής ιστοριούλα:

«Όταν ο επιχειρηματίας Δημήτρης Πολιτόπουλος επέστρεψε στη γενέτειρά του Ελλάδα από τις Η.Π.Α. για να φτιάξει μια ζυθοποιία, κάποιοι βανδάλισαν τα προϊόντα του, του έσκισαν τα λάστιχα καιεισέπραξε κοροϊδευτικά σχόλια και απειλές».

  • Κάντε τη διαδικασία έναρξης επιχείρησης στην Ελλάδα εύκολη. Η Ελλάδα έχει κάνει κάποια πρόοδο στο να δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να ξεκινάει νόμιμες επιχειρήσεις, αλλά η διαδικασία ακόμα παίρνει πολύ χρόνο και δίνει ευκαιρίες στους γραφειοκράτες να απαιτούν «λαδώματα». Χρησιμοποιήστε ως μοντέλο σας τη Νέα Ζηλανδία: Εκεί χρειάζονται μόνο μερικά χτυπήματα πλήκτρων στο διαδίκτυο για να κάνει κανείς αίτηση έναρξης επιχείρησης.

Στο ίδιο πνεύμα, ένα θέμα κρίσιμο για μια οικονομία που λειτουργεί σωστά είναι και η επιβολή σύναψης συμβάσεων. Στην κατηγορία αυτή, η Παγκόσμια Τράπεζα ταξινομεί την Ελλάδα ως μια από τις χειρότερες χώρες στον κόσμο.

  • Αλλάξτε τους εργατικούς νόμους που σκοτώνουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ασφυκτικοί νόμοι που φαινομενικά διατηρούν τις θέσεις εργασίας καθιστώντας την απόλυση υπαλλήλων ακριβή και δύσκολη υπόθεση καταλήγουν να κάνουν τις επιχειρήσεις απρόθυμες να κάνουν προσλήψεις ή, με τις ίδιες πιθανότητες, ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν υπαλλήλους με τρόπο παράνομο, χωρίς συμβάσεις εργασίας. Έχει γίνει ως τώρα κάποια πρόοδος σ’ αυτό το θέμα, την οποία εσείς, έτσι από καπρίτσιο, θέλετε να ξεκάνετε. Οι συνδικαλιστικοί φορείς θα ουρλιάξουν, όμως μια υπό κατάρρευση οικονομία και με την ανεργία στα ύψη δεν είναι καθόλου ευχάριστη προοπτική.
  • Μη σκεφτείτε καν να εγκαταλείψετε το ευρώ. Οι δραχμές σας, όπως λέει το κλισέ, δεν θα άξιζαν ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο θα τυπώνονταν. Οι Έλληνες θα τις σνόμπαραν, πράγμα που θα άφηνε το ευρώ (και το δολάριο) ως τη νομισματική μονάδα που θα παρέμενε σε χρήση στην πράξη. Μια τέτοια κίνηση θα ρήμαζε ό,τι έχει απομείνει από το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, και η οικονομία θα συντριβόταν, κάνοντας τους πρόσφατους δύσκολους καιρούς να μοιάζουν με παράδεισο.

Και για όνομα του Θεού, μην επιφέρετε αυτό που συνέβη στην Κύπρο και κατάσχετε τις τραπεζικές καταθέσεις. Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των κεφαλαίων, αν φέρετε σε πέρας τις παραπάνω μεταρρυθμίσεις αληθινής ανάπτυξης, θα εισρεύσουν κεφάλαια στον κορβανά της υφεσιακής σας οικονομίας.

Όμως αλίμονο, δεν υπάρχει πιθανότητα να λάβετε αυτά τα πραγματικά σωτήρια για την οικονομία μέτρα, αυτά τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, και ειδικά τις αλλαγές στη φορολογία. Ούτε εσείς αλλά ούτε και οι δανειστές σας φαίνεται να αντιλαμβάνεστε τι είναι αυτό που επιτρέπει σε μια οικονομία να ευημερήσει. Δεν είστε οι μόνοι – η σύγχυση είναι παγκόσμια. Όταν οι ΗΠΑ εκλέξουν νέο Πρόεδρο σε δύο χρόνια, αυτό θα αλλάξει, αλλά θα είναι πολύ αργά για να γλιτώσει η Ελλάδα από ακόμη περισσότερα περιττά και αχρείαστα δεινά.

Σας παρακαλώ να αποδείξετε ότι οι δυσπιστίες μου αυτές είναι λανθασμένες βάζοντας με αποφασιστικότητα τη χώρα σας στο δρόμο που θα την κάνει το Χονγκ Κονγκ τη Σιγκαπούρη/την Ελβετία της Μεσογείου.

Η επιτυχία θα είναι η καλύτερή σας εκδίκηση.

Με εκτίμηση,
Στιβ Φορμπς
Συγγραφέας: Steve Forbs, αρχισυντάκης και εκδότης του περιοδικού Forbes. Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο περιοδική στις 3/3/2015.
Η επιλογή της για αναδημοσίευσή της στα ελληνικά έγινε από τον Δρα Αλέξανδρο Αλέμη, Πρόεδρο της Ανοδικής Πορείας.
Μετάφραση: Άρης Κούρκουλος
Επιμέλεια: Άννα Σταυροπούλου