Σε συνέχεια του 1ου μέρους

HumanResources

4. Εξακριβώστε όλα όσα σας είπαν μόλις ρωτώντας τους προηγούμενους εργοδότες τους.

Τηλεφωνήστε στα άτομα που σας είπε ο υποψήφιος. Εάν κάποιος από αυτούς τους ανθρώπους φαίνεται γενικά αρνητικός πριν καν αναφέρετε το όνομα του υποψηφίου, αφήστε το. Οι πληροφορίες του δε θα είναι έγκυρες. Εάν το άτομο στο οποίο τηλεφωνήσατε φαίνεται ευχάριστο, τότε ρωτήστε το για να εξακριβώσετε όσα σας είπε ο υποψήφιος. Ρωτήστε εάν θα προσλάμβανε τον υποψήφιο ξανά. Κρίνετε από τη φύση των αντιδράσεών του ποιες είναι οι σκέψεις του. Είναι «όχι»; Είναι «ναι» αλλά με μια καθυστέρηση στην απάντηση και κάποια άλλα σημάδια αβεβαιότητας; Είναι ένα βροντερό και ενθουσιώδες «ναι» μαζί με μια δήλωση που τύπου «Εύχομαι να μην είχε φύγει!»; Ή «Θα την προσλάμβανα ξανά αβλεπί» ή «Θα ήσουν ανόητος αν δεν την προσλάμβανες!»;

5. Προσδιορίστε αν τα άτομα είναι αρνητικά σε σχέση με τους πρώην εργοδότες τους.

Ρωτήστε τον υποψήφιο για τους προηγούμενους εργοδότες του ή τα πεδία απασχόλησης και για το πώς ήταν. Εάν αρχίσει να ασχολείται με αρνητικά πράγματα, παράπονα και άσχημα σχόλια που λέγονται με μνησικακία ή με ένα στιλ φιλικό αλλά «κουτσομπολίστικο», ΜΗΝ το προσλάβετε. Τέτοια άτομα έχουν αθετήσει κανόνες και συμφωνίες σε εκείνους τους χώρους. Θα κάνουν το ίδιο και στη δική σας επιχείρηση ή εταιρεία αν τους προσλάβετε. Θα την κοπανήσουν ή θα αναγκαστείτε να τους απολύσετε. Και τότε θα βγουν έξω στην κοινωνία δυσφημώντας μια ακόμα εταιρεία (τη δική σας).

6. Δώστε τους ένα «τεστ ικανοτήτων».

ΜΗ δέχεστε ότι έχουν μια ικανότητα μόνο και μόνο επειδή εκείνοι το είπαν ή επειδή το γράφουν στο βιογραφικό τους. Ανάλογα με τη θέση που θέλετε να καλύψετε, κάντε λίγη δουλειά σχετικά με αυτή τη θέση. Βάλτε τους να ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ στην πράξη τα εργαλεία που πρόκειται να χρησιμοποιούν. Δώστε τους ένα πρότυπο για το πώς γράφονται οι επιστολές σας και υπαγορεύστε μια επιστολή και δείτε πώς τα πάνε με τη μορφή και τις λέξεις ανά λεπτό. Βάλτε τους να στήσουν ένα καινούργιο αρχείο ασθενούς στο software διαχείρισης της εταιρείας σας. Τηλεφωνήστε στο γραφείο ως πιθανός ασθενής και δείτε πώς χειρίζονται το τηλεφώνημά σας.

7. Εντέλει, αν δε σας αρέσει κάποιος, μην τον προσλαμβάνετε.

Είναι πολύ πιο σημαντικό αυτό απ’ ό,τι νομίζετε. Το γραφείο σας είναι αντανάκλαση του εαυτού σας. Είναι το δημιούργημά σας. Η απόλαυση και η ευτυχία σας είναι πράγματα σημαντικά. Το γραφείο πρέπει να λειτουργεί ως ομάδα, και θα πρέπει να νιώθετε άνετα με τους εργαζομένους σας. Μην προσλαμβάνετε κάποιον που δε σας αρέσει προσωπικά.

Το κείμενο αυτό δεν έχει το χαρακτήρα μιας πλήρους λίστας με καθετί που θα έπρεπε να ψάξετε σε έναν υποψήφιο ούτε είναι ένα εγχειρίδιο τύπου «πώς να…» ή πλήρης διαδικασία πρόσληψης. Έρευνα για το παρελθόν κάποιου, τεστ για ναρκωτικά και άλλα τεστ ίσως είναι απαραίτητα, ανάλογα με τη θέση. Ωστόσο, τα παραπάνω αποτελούν μια καλή συμβουλή για σας σχετικά με πράγματα που πρέπει να ψάξετε προκειμένου να προσδιορίσετε εάν ο υποψήφιος μπροστά σας είναι το κατάλληλο άτομο για το γραφείο σας.