Η πρόσληψη καινούργιου προσωπικού είναι απαραίτητο μέρος της επιχειρηματικής δράσης, ωστόσο ελάχιστοι επιχειρηματίες βρίσκουν τη διαδικασία ευχάριστη, αντιθέτως πολλοί την απεχθάνονται ιδιαίτερα. Εάν προσλάβετε το λάθος άτομο, θα βρεθείτε μπλοκαρισμένοι, και το άτομο μπορεί να σας προκαλέσει χιλιάδες προβλήματα. Δεν αξίζει τον κόπο να το πάθετε αυτό.

Το κόλπο στις προσλήψεις είναι να είστε ικανοί να διακρίνετε ανάμεσα στο ΣΩΣΤΟ άτομο και στο ΛΑΘΟΣ άτομο για την επιχείρησή σας. Όμως πώς γίνεται να γνωρίζετε ποιος θα τα καταφέρει και ποιος όχι;

Υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορεί να εφαρμόσει κάθε επιχειρηματίας όταν κάνει συνεντεύξεις για καινούργιο προσωπικό προκειμένου να προσδιορίσει ποιος έχει πιθανότητες να τα καταφέρει στην επιχείρησή του:

1. Έχουν αποδεκτή εμφάνιση τα άτομα;

Μπορεί να θεωρείται προφανές αυτό, αξίζει όμως να γίνει ιδιαίτερη αναφορά. Η εμφάνιση δεν μπορεί να σας πει τα πάντα για έναν υποψήφιο εργαζόμενο, αλλά θα σας πει αν πρέπει να προχωρήσετε ή όχι στη συνέντευξη. Δε χρειάζεται να είναι ντυμένος με Αρμάνι, αλλά εάν έχει κακή εμφάνιση, κακή προσωπική υγιεινή ή εμφανίζεται με ακατάλληλη αμφίεση, μην προχωράτε άλλο. Όταν προσληφθεί, είναι πιθανόν να υπάρξουν επιπλέον προβλήματα με τη συμπεριφορά αυτού του ατόμου ή τη ζωή του έξω από τη δουλειά.

2. Ελέγξτε την ικανότητά τους στην επικοινωνία.

Βάλτε τους να γράψουν μια έκθεση τριών παραγράφων για το λόγο που θα έπρεπε να τους προσλάβετε και για το λόγο που θα τους άρεσε να εργαστούν εκεί. Αυτή η έκθεση θα σας δείξει α) το γραφικό χαρακτήρα, β) την ικανότητά τους να εκφράζονται χρησιμοποιώντας τη γλώσσα και γ) τι είδους εκπρόσωποι θα ήταν για την επιχείρησή σας.

3. Προσδιορίστε εάν είναι «προσανατολισμένοι στο προϊόν» ή όχι.

Δείτε το βιογραφικό τους σημείωμα και για κάθε μία από τις τρεις τελευταίες θέσεις τους ρωτήστε: «Στη (όνομα της δραστηριότητας ή της εταιρείας) ποιο ήταν το προϊόν σας;». Παρατηρήστε να δείτε αν ο υποψήφιος είναι εστιασμένος στην παραγωγή σε αντίθεση με το στάτους του ή τις ενέργειές του. Το να είσαι «απασχολημένος» δεν είναι το ίδιο με το να καταφέρνεις να υλοποιούνται πράγματα. Ρωτήστε τους ποια ήταν η ποσότητα στην οποία παρήγαγαν εκείνο το προϊόν. Ρωτήστε τους ποιος μπορεί να επιβεβαιώσει όσα μόλις σας είπαν.

Το κείμενο αυτό δεν έχει το χαρακτήρα μιας πλήρους λίστας με καθετί που θα έπρεπε να ψάξετε σε έναν υποψήφιο ούτε είναι ένα εγχειρίδιο τύπου «πώς να…» ή πλήρης διαδικασία πρόσληψης. Έρευνα για το παρελθόν κάποιου, τεστ για ναρκωτικά και άλλα τεστ ίσως είναι απαραίτητα, ανάλογα με τη θέση. Ωστόσο, τα παραπάνω αποτελούν μια καλή συμβουλή για σας σχετικά με πράγματα που πρέπει να ψάξετε προκειμένου να προσδιορίσετε εάν ο υποψήφιος μπροστά σας είναι το κατάλληλο άτομο για το γραφείο σας.

Μετάφραση κειμένου του “Χάνσες Μανατζμεντ”.