Κάτω από την πίεση που δέχονται σήμερα οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι πολύ εύκολο αρκετοί από αυτούς να κάνουν λάθη και να επενδύουν σε αναποτελεσματικές λύσεις προκειμένου να χειριστούν τα προβλήματα που προκύπτουν.

Δεν έχουν καθαρό μυαλό και κυρίως δεν έχουν καθορισμένα συστήματα λειτουργίας που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως οδηγοί διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων.

Ποια είναι αυτά τα λάθη των επιχειρήσεων που παρατηρούνται;

1. Λειτουργούν χωρίς συστήματα μέτρησης της παραγωγής και έτσι δεν γνωρίζουν ποιος τομέας ή άτομο είναι παραγωγικός και ποιος όχι. Ο επιχειρηματίας προσπαθεί να κρατήσει τους πιο φθηνούς και πολλές φορές τους πιο «ευχάριστους» υπαλλήλους, ανεξάρτητα του πόσο παραγωγικοί είναι, για να μειώσει τα έξοδα, όμως έτσι χάνει υπαλλήλους που θεωρούνται ότι κοστίζουν ακριβά ωστόσο είναι αυτοί που παράγουν για όλους. Και παρεμπιπτόντως είναι οι μόνοι που θα έσωζαν την κατάσταση στα δύσκολα.

2. Κάνουν ό,τι κάνουν οι άλλοι. Συμπαρασύρονται από το γενικό κλίμα και, ενώ έχουν άνοδο στο εισόδημα και στην παραγωγή τους, χειρίζονται την επιχείρηση σαν να είναι προβληματική, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν την υγιή κατάσταση που υπάρχει.
Κι όλα αυτά γιατί δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν μέθοδοι με τις οποίες μπορεί να ελέγχουν σε ποια κατάσταση βρίσκεται κάθε φορά η επιχείρηση και ποια βήματα πρέπει να κάνει είτε για να υπερπηδήσει κινδύνους είτε για να σταθεροποιήσει την άνοδό της.

3. Μεταφέρουν οι ίδιοι ή επιτρέπουν σε άλλους να μεταφέρουν μέσα στην επιχείρηση αρνητικό κλίμα που δημιουργείται από τα μέσα ενημέρωσης, άλλες πηγές ή φήμες. Δεν αντιλαμβάνονται πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη θετικού κλίματος για την παραγωγή. Ο επιχειρηματίας θα πρέπει να φροντίζει να διατηρείται υψηλό το ηθικό μέσα στην επιχείρηση και τα άτομα να χαίρονται να είναι εκεί και να παράγουν με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Ένας άνθρωπος που δεν βλέπει μέλλον και βρίσκεται σε ένα χώρο όπου κυριαρχεί η ματαιότητα και η απαισιοδοξία, δεν έχει διάθεση να εργαστεί. Φανταστείτε ποια είναι η εικόνα προς τον πελάτη αν ο πωλητής σας φαίνεται καταβεβλημένος και δείχνει απαισιόδοξος όσον αφορά στο μέλλον της επιχείρησής του. Ποιος πελάτης θα εμπιστευόταν μια επιχείρηση με αβέβαιο μέλλον;

4. Μειώνουν την ποιότητα των προϊόντων τους κι έτσι σιγά σιγά χάνεται η αξιοπιστία τους και δεν μπορούν να πουλήσουν. Φυσικά, οι ίδιοι πιστεύουν ότι η πτώση των πωλήσεων οφείλεται στην κρίση. Δεν γνωρίζουν ότι σε περιόδους κρίσης οι αγοραστές εξετάζουν πολύ περισσότερο την ποιότητα του προϊόντος αφού τα χρήματα είναι σπάνια και πρέπει να επενδυθούν σωστά.

5. Απομονώνονται και προσπαθούν να επιβιώσουν μόνοι τους κάνοντας ό,τι μπορούν για να «ρίξουν» τους άλλους (πελάτες, συνεργάτες, φίλους, ανταγωνιστές, κράτος) προκειμένου να επιβιώσουν οι ίδιοι και η οικογένειά τους, ακολουθώντας τη συνταγή «ο σώζων εαυτον σωθήτω».

Δεν καταλαβαίνουν ότι βρισκόμαστε σε «πόλεμο» κι ότι οι μάχες κερδίζονται πιο εύκολα όταν υπάρχει ένωση, σύμμαχοι, αλληλεγγύη, εμπιστοσύνη.

 

Όταν είσαι μόνος, δεν έχεις καμιά ελπίδα να επιβιώσεις. Ιδιαίτερα όταν ο εχθρός δεν είναι καν παρών και δεν ξέρεις από πού θα σε χτυπήσει. Χρειάζεσαι τους άλλους για να προστατεύουν τα νώτα. Αν δε βοηθήσεις τον πελάτη σου, αν δεν είσαι ηθικός στις συναλλαγές σου, αν δε στηρίξεις το προσωπικό σου, δε θα υπάρξει κανείς να σε στηρίξει στα δύσκολα.

Οι εκάστοτε πελάτες παίρνουν προϊόν από σένα και σε βοηθούν μέχρι σήμερα να φροντίσεις τον εαυτό σου και την οικογένειά σου.
Οι συνεργάτες παράγουν για να έχεις μεγαλύτερο εισόδημα. Το κράτος υπάρχει για να φροντίζει την τάξη για να μπορείς να δουλέψεις.

Άρα, είναι φίλοι και θα πρέπει να φέρεσαι ανάλογα. Αυτοί είναι που θα σε βοηθήσουν να επιβιώσεις και πρέπει να τους προστατεύεις.
Βέβαια, κάποιοι από αυτούς μπορεί και να μη φέρονται φιλικά και να λειτουργούν ως εχθροί εκ των έσω. Μπορεί κάποιοι πελάτες να σε βασανίζουν εκμεταλλευόμενοι τις καταστάσεις και να προσπαθούν να πάρουν το προϊόν σου τζάμπα.

Αναμφισβήτητα συνάντησες ανέντιμους υπαλλήλους που κατέστρεφαν ό,τι προσπαθούσες να χτίσεις.

Και χωρίς αμφιβολία ένα μέρος αυτών που διοικούν στο κράτος μόνο τάξη δεν προσπαθούν να βάλουν, αλλά προκαλούν και επιδιώκουν το χάος για να εξυπηρετήσουν τα «συμφέροντά τους».

Όλα αυτά ισχύουν, αλλά δεν αφορούν όλους τους ανθρώπους γύρω μας. Πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα λάθη των επιχειρήσεων;
Η λύση δεν είναι να τους κάνεις όλους στην άκρη ή να επιτίθεσαι σε όλους ανεξέλεγκτα.
Η λύση είναι να μπορείς να αναγνωρίσεις ποιοι είναι οι πραγματικοί σου φίλοι κι αυτοί που σε βοηθούν να επιβιώσεις. Υπάρχει γνώση για να το πετύχεις αυτό. Μπορείς να εκπαιδευτείς και να την αποκτήσεις.
Η γνώση θα σε βοηθήσει να προστατευθείς και να παίξεις ένα ασφαλές παιχνίδι χωρίς να πετάς πολύτιμους συνεργάτες και φίλους.

Μόνο μια πραγματική ομάδα έχει πιθανότητα να τα καταφέρει στα δύσκολα.
Μάθε καλύτερα πώς να τη δημιουργήσεις και πώς να είσαι ικανός ηγέτης που να τον ακολουθούν κι όχι να τον αποφεύγουν από φόβο.

Η Γνώση είναι δύναμη, και μάλιστα αστείρευτη. Επένδυσε σε αυτή.

Κυριακή Αλέμη